top of page

1, 2, 3 LA PERETE STAI

Conducătorul jocului e desemnat prin numărătoare sau prin decizie spontană. Se așază cu fața la perete, în timp ce în spatele său, la o distanță convenită de comun acord, de obicei marcată printr-o linie desenată cu cretă sau existentă. Cu fața la perete, conducătorul de joc rostește mai repede sau mai lent: 1,2,3 la perete stai! Se oprește brusc, întorcându-se spre mulțimea din spatele său. Jucătorii trebuie să se apropie cât mai mult de conducător cât timp el e cu fața la perete. În momentul în care el se întoarce cu fața către jucători, ei trebuie să rămână nemișcați. Orice jucător surprins în mișcare  e trimis înapoi la linia de pornire.

 

7 pietre/Castelul

2 echipe, 7 pietre, o minge 

Una dintre echipe așază cele 7 pietre una peste alta. Cealaltă echipă trebuie să nimerească turnulețul de pietre, aruncând cu mingea de la o distanță stabilită în prealabil. Dacă membrul echipei nu nimerește turnulețul, operațiunea se reia de către alt membru. Echipa adversă stă în spatele castelului, încercând să prindă cât mai repede mingea care a dărâmat castelul și să nimerească din jucătorii care au ochit castelul. Dacă nici unul din membrii echipei nu nimerește castelul, echipele fac schimb de locuri. Echipa care a dărâmat castelul încearcă să îl refacă, dar să se și ferească să fie nimerit cu mingea de adversar.

Câștigă echipa care reușește să înalțe castelul sau să nimerească toți jucătorii, împiedicând astfel înălțarea castelului.

 

Cal și călăreț

O echipă e formată din 2 jucători: cal și călăreț. Calul îl poartă în spate pe călăreț. Scopul echipelor e de a se trânti reciproc. odată căzut călărețul din spinarea calului sau odată puși la pământ cei 2, ies din joc. Echipa care rămâne în picioare câștigă.

 

Capra 

Se împart în "capră" şi restul. Capra poate fi desemnată la început prin numărătoare. Pe parcursul jocului, devine capră primul jucător care greşeşte o anumită probă. Ca să stai capră, te apleci de mijloc, la 90 de grade în faţă şi îţi sprijini palmele pe genunchi şi bărbia în piept.

Probele - sunt de fapt jocul propriu-zis. Toţi jucătorii trebuie să sară peste capră din alergare, depărtându-şi picioarele în aşa fel încât să nu atingă capra cu ele, sprijinindu-se cu ambele mâini pe spatele "caprei" pentru a putea sări. "Prima tură" toată lumea zice "capră nouă" înainte de săritură. După care, tura următoare se trece la "s-a-nvechit" sau "capră veche". Dăţile următoare, primul jucător decide şi strigă proba următoare. Cel care uită să strige numele probei înainte de săritură, stă capră.

 

Călcata

Startul: Toată lumea se adună în cerc, apropiind laba piciorului cât mai mult de centrul imaginar al cercului. La start, toţi strigă "călcata", iar la ultima silabă toţi sar un pas în spate. 

Săriturile: Scopul e să-i calci pe ceilalţi pe laba piciorului, ferindu-te, în acelaşi timp, să nu fi călcat. Odată jocul început, toată lumea sare simultan, la un semnal convenit de comun acord. Câştigă cine rămâne necălcat.

 

Cocoşi

Poziţia: Mâinile le piept, lipite de corp, pumnii strânşi. Stai într-un picior

Jocul: Jocul începe cu cele 2 echipealiniate faţă în faţă sau "fiecare pentru el". Ideea e să sari într-un picior izbindu-te cu umărul de adversar, până ce îl dezechilibrezi, iar el e forţat să pună piciorul aflat în aer în pământ. Câştigă ultimul care rămâne în picioare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page